Overleg met boeren moeilijk door onverstaanbaar dialect

Foto: Andrew Balcombe / Shutterstock.com

“Ik wil best met die mensen praten, maar ik kan ze gewoon niet verstaan”, zegt landbouwminister Carola Schouten. Het overleg met protesterende boeren wordt ernstig bemoeilijkt door taalproblemen.

Veel protesterende boeren zijn afkomstig uit streken waar een onverstaanbaar dialect wordt gesproken. “Verschillende keren heb ik geprobeerd met de boeren te praten. Dan komt zo’n boer naar me toe en begint iets te wauwelen. Ik doe echt mijn best, maar ik kan er geen touw aan vastknopen. Ik geloof dat het iets met stikstof te maken heeft, maar verder is er weinig van te verstaan”, aldus minister Schouten.

Door de taalbarrière lijkt een oplossing voor de stikstofcrisis ver weg. “Goed overleg is niet mogelijk als elke boer in een achterlijk dialect spreekt”, aldus de zichtbaar geïrriteerde minister. “Die jongen van Farmers Defence Force bijvoorbeeld. Ik dacht eerst dat hij een Roemeen is, maar hij blijkt Brabants te spreken. Dan zeg ik: zoek eerst eens een woordvoerder die gewoon verstaanbaar is, dan praten we verder.”