Overheid gaat WordPerfect 5.1 uitfaseren

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

Ambtenaren krijgen binnen vijf jaar de beschikking over nieuwe software voor het opstellen van brieven. Uiterlijk in 2025 moet het bestaande programma WordPerfect 5.1 bij alle overheidsdiensten zijn vervangen.

Wim Knollens is systeembeheerder bij de overheid en begeleidt de uitfasering van WordPerfect 5.1. “De overheid loopt graag voorop met nieuwe automatiseringstechnieken. Ook met WordPerfect waren wij in 1989 een van de eersten. Inmiddels is het programma aan vervanging toe”, zegt Knollens.

De komende vijf jaren gelden als een overgangsperiode, waarbij WordPerfect 5.1 geleidelijk wordt vervangen. “Alle overheidsdiensten gaan op termijn over naar het veel modernere Office 2010. Dit systeem draait geheel onder Microsoft Windows, een zogenoemd besturingssysteem”, licht Knollens toe.

De uitfasering van WordPerfect 5.1 is onderdeel van een groot automatiseringstraject bij de overheid. Onder meer de Belastingdienst is inmiddels aangesloten op het internet. Burgers kunnen contact opnemen via Twitter, maar mailen kan nog niet. In 2032 moet de Belastingdienst per e-mail bereikbaar zijn.