Ouderen in paniek voor kerstdagen: “Waar haal ik zo gauw vier gasten vandaan?”

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Demissionair premier Rutte was er in zijn persconferentie heel duidelijk over: vier gasten op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Vooral onder ouderen heeft de maatregel voor veel onrust gezorgd. Ze hebben moeite om voldoende gasten bij elkaar te krijgen.

De 83-jarige Wil Oliedijck is wanhopig. “Waar haal ik zo gauw vier gasten vandaan? Op andere dagen komt er ook niemand”, zegt ze. “Na lang aandringen zijn mijn oudste zoon en zijn vrouw bereid om op Tweede Kerstdag een paar uurtjes langs te komen. Maar dat zijn er pas twee, veel te weinig om aan de regels te voldoen.”

Volgens seniorenbegeleider Stef Hoeklat is het bijeenbrengen van vier gasten per kerstdag voor veel ouderen een hele opgave: “Vier gasten lijkt misschien niet veel, maar voor ouderen kan dat aantal toch een probleem zijn. Niemand gaat voor de lol bij een bejaarde op bezoek, laat staan tijdens de kerstdagen. Vergeet niet dat in verpleeghuizen een penetrante urinegeur hangt. Daar heeft het kabinet niet goed over nagedacht.”