Ophef om bizar ontgroeningsritueel volkstuinvereniging De Boskuil

Foto: Aleksander Hunta / Shutterstock.com

Volkstuinvereniging De Boskuil is in opspraak gekomen, nadat details bekend werden over het ontgroeningsritueel. Nieuwe leden moesten onder meer koeienpoep op hun landje gooien.

Dat het er bij volkstuinverenigingen soms heftig aan toe gaat was al bekend, maar de ontgroening bij De Boskuil in Strielwouden is volgens velen mensonterend. Op het internet verschenen dit weekend filmpjes van de bizarre rituelen die aspirantleden moesten ondergaan.

Joop Wijls (67) meldde zich vorige maand aan bij de volkstuinvereniging. “Ik dacht na mijn pensioen gewoon lekker te kunnen tuinieren. Ik had geen idee dat een ontgroening deel uitmaakt van de toelating”, vertelt hij.

Wijls werd door de oudere leden gedwongen om een stuk land van 50 vierkante meter helemaal om te spitten. “Dat vond ik nog wel grappig, maar daarna begonnen de pesterijen”, zegt hij geëmotioneerd. “Ze gooiden drie kruiwagens koeienmest op mijn land. Dat moest ik met een schep verspreiden. En toen ik uitgleed begon iedereen te lachen. Mijn huid, mijn kleren, zelfs mijn onderbroek… alles stonk naar poep.”

In de gemeenteraad van Strielwouden zijn inmiddels vragen gesteld over de gang van zaken bij volkstuinvereniging De Boskuil. Raadslid Jaap van Bierum: “Er zijn verhalen bekend over eerstejaars tuinders die spruitjes moesten eten. Ik snap dat een ontgroening deel uitmaakt van de traditie, maar dit gaat natuurlijk veel te ver.”