Oorlog in Syrië bereikt maximum aantal deelnemers

Nederland lijkt geen kans meer te maken op een plekje in de oorlog in Syrië. Met de toetreding van Turkije is het maximale aantal deelnemers van de oorlog in Syrië bereikt.

Foto: Quetions123 / Lizard / Shutterstock.com

Turkije viel woensdagmiddag het noordoosten van Syrië binnen. Daarmee werd Turkije de tiende partij in de Syrische oorlog. “In ons land strijden nu het Syrische regeringsleger, de rebellen van de Syrische Nationale Raad, het Islamitisch Front, IS, de Verenigde Staten, de Koeren, de mannen van al-Nusra, het Vrij Syrisch Leger, de Syrische Turkmenen én Turkije tegen elkaar. Het spijt me, maar meer kunnen we er echt niet bij hebben”, aldus de Syrische president al-Assad.

Syrië is al sinds 2012 het gastland van de populaire oorlog. Volgens al-Assad is het “uitgesloten” dat nog nieuwe strijdende partijen worden toegelaten: “Ik vind het vervelend om te moeten zeggen, maar vol is vol. Het is nu al moeilijk om al die jongens uit elkaar te houden.”

Toch is er hoop: de Amerikaanse president Trump heeft beloofd zijn troepen uit Syrië te zullen terugtrekken. Al-Assad: “Als Amerika plaatsmaakt, ontstaat er weer ruimte voor nieuwe partijen aan de oorlog willen meedoen. Maar op dit moment is er helaas sprake van een wachtlijst.”