Ook Rutte baalt van corona-ellende: “Hadden we maar weer gewoon een toeslagenaffaire of zo”

Foto: Fizkes / Frederic Legrand / COMEO / Shutterstock.com

Aan de pandemie lijkt maar geen einde te komen. Afgelopen zomer dachten we nog dat het eind in zicht was, maar oplopende besmettingscijfers en een nieuwe variant gooiden roet in het eten. Een zware tijd, ook voor premier Rutte.

Mark Rutte oogt vermoeid. Het is zichtbaar dat de corona-ellende hem niet in de koude kleren gaat zitten. “Mensen nemen mij de coronamaatregelen persoonlijk kwalijk. Alsof ik het allemaal in mijn eentje doe. Alsof ik die maatregelen voor de lol neem. Dat vind ik het allermoeilijkst”, zucht Rutte. “Door corona moeten we elke dag moeilijke beslissingen nemen. Ja, dat is heel zwaar. Soms denk ik: hadden we maar weer gewoon een toeslagenaffaire of zo.”

Weemoedig denkt hij terug aan de begintijd van zijn regeerperiode. “Ach ja, dat waren nog eens tijden. Weet je nog, dat akkefietje over de Fyra? En dat dingetje met Lili en Howick? Vergeleken met de pandemie was dat natuurlijk een boel ophef om niks. Door dat virus ben ik veel meer gaan relativeren.”

“Ja, vroeger”, mijmert Rutte. “Toen konden we ons al druk maken omdat Fred Teeven een of ander bonnetje kwijt was. God, wat verlang ik terug naar die tijd.”