Ook de beademing blijft op 4 mei twee minuten stil

Foto: Shannon Silver / Shutterstock.com

Ook ziekenhuizen doen op 4 mei mee met de Nationale Dodenherdenking. “Vanzelfsprekend zetten we alle apparatuur dan even uit”, zegt verpleegkundige Inge Bister van de afdeling Intensive Care.

Op 4 mei om exact 20:00 uur wordt het stil in Nederland. Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden de oorlogsslachtoffers herdacht. Er is twee minuten geen muziek op de radio, de trams rijden niet en veel automobilisten zetten hun wagen even aan de kant. Vrijwel iedereen herdenkt in stilte de oorlogsslachtoffers.

IC-verpleegkundige Inge Bister legt uit hoe de dodenherdenking verloopt in het ziekenhuis. “Het is een hele klus om het hier echt stil te krijgen. Bij sommige bedden staat veel apparatuur. Zeker nu. Beademingsmachines, hartmonitoren, morfinepompjes. Al die apparaten sissen en piepen. Tijdens de dodenherdenking is dat geluid natuurlijk erg ongepast.”

Bij het bed van meneer Zwartjes laat de verpleegkundige een beademingsmachine zien. Het apparaat pompt in een vast ritme zuurstof naar de longen van de patiënt. “Ik hoef u niet te vertellen wat hij heeft, hè?”, vraagt ze. “Ik weet niet of hij me kan horen, maar ik heb meneer Zwartjes uitgelegd wat we bij de dodenherdenking gaan doen. Eventjes de stekker eruit, zodat we in stilte kunnen herdenken. Dat is gewoon een kwestie van respect.”

 
Deel dit artikel: