Ook Brian faalde op Olympische Spelen: “Ik leef heel erg met Epke Zonderland mee”

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Heel Nederland is in shock, nadat turner Epke Zonderland zich niet wist te plaatsen voor de finale bij de Olympische Spelen. Brian Sherwood overkwam in 1996 precies hetzelfde. Sindsdien leeft hij op straat.

“Ik heb veel medelijden met Epke”, vertelt Brian Sherwood. “Mensen beseffen niet hoe belangrijk een medaille is. Als je faalt bij de Olympische Spelen, kan dat enorme gevolgen hebben.”

Brian Sherwood was de grote Canadese favoriet bij de Olympische Spelen van 1996. Maar aan de rekstok ging het mis. Sherwood was niet in vorm. Hij eindigde niet op het erepodium, maar werd zesde. Uit schaamte liet Canada hem uit het klassement schrappen. “Daarna ging het allemaal heel snel. Mijn vriendin liep bij me weg. Ze hield niet van losers, zei ze. In mijn eentje kon ik de hypotheek niet meer betalen. Zo belandde ik op straat.”

Een voorbijganger mompelt ‘sukkel’ en gooit een stuk brood naar Brian. Hij eet het snel op en spoelt het weg met een flinke slok whisky. Het is moeilijk voor te stellen dat deze man ooit een Olympische sporter was. Hij denkt terug aan de Olympische Spelen van ’96. “Hoe heet dat Nederlandse hockeymeisje ook al weer?”, vraagt hij. “Ik heb haar nog gevingerd.”