Vrouw zegt dat ze 'Lilianne Ploumen' heet

Onbekende vrouw stapt op als PvdA-leider

Foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman / EU2016 NL / 1601MBeek12018 / Wiki Commons CC

Een vrouw die beweert fractievoorzitter te zijn van de PvdA legt die functie neer. Dat meldde ze dinsdagochtend op Twitter. 

De vrouw, die volgens ingewijden Lilianne Ploumen heet, zou in 1962 zijn geboren in Maastricht. Ze zou zo’n twintig jaar geleden politiek actief zijn geworden en kort daarna zijn geradicaliseerd naar de linkerzijde van het politieke spectrum. Sinds 2003 zou de vrouw banden hebben met de PvdA.

In een verklaring zegt de vrouw dat ze al meer dan een jaar fractievoorzitter bij de PvdA is, maar dat die functie niet goed bij haar past. Op dit moment wordt uitgezocht of haar verhaal klopt.

Andere Kamerleden reageren verbaasd op haar aankondiging. “Ik had haar weleens rond zien lopen in de Tweede Kamer, maar ik wist niet dat zij zo’n hoge functie had. Daar heb ik eerlijk gezegd nooit iets van gemerkt”, zegt VVD-fractieleider Sophie Hermans.

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is geschrokken: “God weet wat die vrouw had kunnen doen als ze daadwerkelijk relevant was geworden. Het is mij een raadsel hoe ze zo lang onder de radar heeft kunnen blijven.”