24 ℃

Omwonenden nu blij met vluchtelingen in azc’s

In de afgelopen maanden kwamen duizenden vluchtelingen uit onder meer Syrië en Irak naar Nederland. Voor hen werden tientallen asielzoekerscentra ingericht. Hoewel er aanvankelijk tegen de azc’s werd geprotesteerd, zijn de meeste omwonenden nu blij met de buurtvluchtelingen.

asielzoekers-welkomDe protesten tegen azc’s in onder meer Steenwijk, Heesch en Geldermalsen liggen nog vers in het geheugen. Een deel van de bevolking zag de komst van de vluchtelingen niet zitten. “Nu merken we helemaal niets meer van protesten rond azc’s”, zegt Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers. “De bezwaren van de omwonenden waren nergens op gebaseerd, blijkt nu. Mensen zijn nu juist blij met de vluchtelingen.”

Richard en Elise van Keijlenborg woont vlak naast een azc dat opvang biedt aan bijna 500 asielzoekers. “Joh, het is hier hartstikke gezellig”, lacht Richard. “Afgelopen weekend hadden we met z’n allen nog een buurtfeest. Dorpsbewoners, asielzoekers, iedereen was er. Godzijdank heeft de gemeente destijds niet naar die demonstranten geluisterd, anders hadden we al deze gezelligheid moeten missen. Eén van die gasten heeft me zelfs gevraagd om mee naar Syrië te gaan voor een of andere cursus. Ik ben benieuwd!”

 
Deel dit artikel: