13 ℃

Olympische hordeloopster verbijsterd met ongekend zwakke tijd

Foto: Canon Photographer / Creativa Images / Shutterstock.com

De Spaanse Maria Cortidez heeft de voorronde van de honderd meter horden niet overleefd. Haar tijd, 15:21,45, zat zelfs ruim boven het record van Rita Vink (België) die in 1984 door een verdwaalde discus werd geraakt en pas na 12 minuten over de meet kwam gekropen.

Cortidez’ deelname was vooraf al omstreden. De vrouw heeft een uitermate zwakke conditie en had geen enkele ervaring in welke sport dan ook, wat haar er echter niet van weerhield zich aan te melden voor de Olympische Spelen. De Spaanse atletiekbond zat nochtans niet ‘op een ongetrainde vijftigplusser met overgewicht’ te wachten, waarop Cortidez de bond verweet te discrimineren op leeftijd, postuur en ervaring. “We leven in inclusieve tijden”, aldus Cortidez, “iedereen heeft recht op deelname.”

Na enorme druk vanuit social media ging de bond overstag met als gevolg deze unieke wanprestatie. Of Cortidez over drie jaar weer deel wil nemen, is nog niet duidelijk. Na haar wedstrijd is ze met uitputtingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht en is vooralsnog niet aanspreekbaar.

 
Deel dit artikel: