Nederlandse olifantenboer produceert scharrelivoor

Het aantal olifanten is de afgelopen jaren fors gedaald, blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Hele kuddes zijn afgeslacht door stropers, die uit zijn op het ivoor van de slagtanden. De Nederlandse boer Albert van Grieken heeft met zijn olifantenhouderij het antwoord op de toenemende vraag naar ivoor.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Van Grieken heeft zijn traditionele veestapel de deur uit gedaan en houdt nu op zijn Drentse boerderijencomplex een enorme kudde olifanten. “Vrije uitloop-ivoor, dat is het eigenlijk. Van scharrelolifant”, aldus de boer.

Van Grieken leidt ons trots rond in de immense stal. De olifanten liggen vast aan stevige kettingen, om te voorkomen dat ze naar buiten gaan. “Een olifant heeft hier heel veel ruimte tot zijn beschikking, maar liefst 8 vierkante meter. Dat is meer dan riant: een kip heeft in een legbatterij ongeveer een tiende vierkante meter, dus ga maar na. Eén keer per week lopen ze een rondje over het weiland, voor het scharrelcertificaat.”

Volgens Van Grieken laat zijn bedrijf zien dat ivoor op diervriendelijke wijze kan worden geproduceerd. “Als de slagtanden zijn verwijderd verkoop ik de olifanten aan dierentuinen, waar ze zonder hun slagtanden nog hooguit anderhalf jaar een heel mooi levenseinde hebben.”