Oekraïens stadje Tsjernobyl helemaal over op duurzame kernenergie

Foto: Bezikus / Shutterstock.com

In ons land wordt nog volop gediscussieerd over de inzet van schone kernenergie, maar Oekraïne is al een stap verder. Het stadje Tsjernobyl, in het noorden van het land, draait volledig op duurzame kernenergie. In de omgeving zijn de positieve gevolgen van het groene beleid al duidelijk zichtbaar.

De roep om sluiting van kolencentrales om de opwarming van de aarde tegen te gaan wordt steeds luider. Het stadsbestuur van Tsjernobyl is al langer overtuigd van de noodzaak van klimaatneutrale energie. Al in 1970 investeerde men in de bouw van vier schone kernreactoren die geen CO2 uitstoten.

“Ooit hadden wij hier een vervuilende kolencentrale, maar we wisten vijftig jaar geleden al dat het anders moest. Dat was voor ons reden om volledig over te gaan op schone kernenergie”, zegt de trotse burgemeester Vladimir Voloshko.

Foto: Falcon video / Shutterstock.com

Wie rondfietst in de omgeving van Tsjernobyl ziet direct de gevolgen van de duurzame investering. Het nabijgelegen stadje Prypjat biedt volop ruimte aan de natuur. En met succes; flora en fauna gedijen er beter dan ooit.

Foto: OnPhotoUa / Shutterstock.com

“Het groen vormt nu de basis van ons prachtige stadje. Als hier nog een kolencentrale zou staan, dan was onze stad nooit zo mooi geworden. En de laatste 35 jaar is ons energieverbruik nagenoeg nul. Dat geeft al aan hoe duurzaam we hier denken.”

Foto: Fotokon / Shutterstock.com

Klimaatverandering bestaat niet in Tsjernobyl. Voloshko: “Waar de aarde op andere plaatsen opwarmt, wordt het bij ons juist koeler. Allemaal dankzij onze schone energiecentrale. Alleen in het voorjaar van 1986 was het even flink warmer, maar daarna ging het de goede kant op.”

Foto: Milan Zygmunt / Shutterstock.com

Niet alleen bomen en planten in de omgeving van Tsjernobyl profiteren van het duurzame energiebeleid, maar ook het dierenrijk: “In de afgelopen jaren hebben we hier diverse nieuwe diersoorten ontdekt, zoals een vos met zes poten. Uniek. Die zie je eigenlijk alleen hier.”

 
Deel dit artikel: