Nut Groningen onzeker na stoppen gaswinning

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Nu de prijs van aardgas recordhoogtes bereikt, laait de discussie over het nut van de provincie Groningen weer op. Het kabinet wil weten of de provincie Groningen moet blijven bestaan als de gaswinning volgend jaar is gestopt. 

Nog nooit was de gasprijs zo hoog als nu. In de Groningse bodem zit nog een flinke voorraad aardgas. Daarmee zou Groningen nog jarenlang een waardevolle bijdrage aan Nederland kunnen leveren, ware het niet dat de gaswinning in Groningen volgend jaar stopt. Dat gebeurt op verzoek van de Groningers zelf, die vrezen dat de gaswinning nieuwe aardbevingen in het gebied veroorzaken. De gasproductie was al teruggeschroefd en vanaf volgend jaar levert Groningen helemaal geen gas meer.

“Behalve gas en een hoop gezeur heeft Groningen eigenlijk nauwelijks iets voortgebracht”, zegt hoogleraar staatsinrichting Cornetto Klinkers. “Groningen heeft in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de energievoorziening van ons land. Maar als dat straks voorbij is, moeten we ons afvragen waarom die provincie nog bestaat.”

Groningen krijgt nog drie maanden de tijd om te laten zien wat het waard is. “De provincie zal zich opnieuw moeten bewijzen”, legt Klinkers uit. “Mocht blijken dat Groningen zonder de gaswinning weinig of niets voorstelt, dan kun je je afvragen of het zinvol is om de provincie in stand te houden. Dan moet je als overheid durven zeggen: ‘jongens, bedankt, maar we stoppen ermee’.”