Nut Groningen onzeker na stoppen gaswinning

Het kabinet wil weten of de provincie Groningen nog nut heeft als de gaswinning is gestopt. 

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen. Dat gebeurt op verzoek van de Groningers zelf, die vrezen dat de gaswinning nieuwe aardbevingen in het gebied veroorzaken. De gasproductie wordt in het komende jaar al teruggebracht naar 12 miljard kuub. Over drie jaar levert Groningen helemaal geen gas meer.

“Behalve gas heeft Groningen eigenlijk nauwelijks iets voortgebracht”, zegt hoogleraar staatsinrichting Gert Knopping. “Groningen heeft in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de energievoorziening van ons land. Maar als dat straks voorbij is, moeten we ons afvragen waarom die provincie nog bestaat.”

Groningen krijgt nog drie jaar de tijd om te laten zien wat het waard is. “De provincie zal zich opnieuw moeten bewijzen”, legt Knopping uit. “Mocht blijken dat Groningen zonder de gaswinning weinig of niets bedraagt aan ons land, dan kun je je afvragen of het zinvol is om de provincie in stand te houden. Dan moet je als overheid durven zeggen: ‘jongens, bedankt, maar we stoppen ermee’.”