NS tevreden over storing: “In één dag superveel energie bespaard”

Foto: Hung Chung Chih / Shutterstock.com

Spoorbedrijf NS is tevreden over het verloop van de landelijke treinstoring. Zondag reden in het hele land geen treinen door problemen met het planningssysteem. Op die manier werden duizenden kilowatts aan energie bespaard.

“Deze storing was natuurlijk niet de bedoeling, maar we hebben er wel van geleerd”, zegt NS-directeur Marjan Rintel. “Als het gaat om energiebesparing, is het stilzetten van de treinen heel effectief. Een rijdende trein verbruikt bijna tweeduizend kilowatt aan elektriciteit per uur. Hoe langer een trein stilstaat, hoe minder energie hij verbruikt. Door de hele zondag niet te rijden, hebben we een enorme hoeveelheid energie bespaard.”

Als het aan de NS ligt, komen er vaker treinloze zondagen. Rintel: “Door onze treinen af en toe een dagje stil te zetten, kan het energieverbruik van de NS aanzienlijk omlaag. Dat past helemaal binnen de duurzame doelstelling van de NS. Uiteindelijk willen we het duurzaamste bedrijf van Nederland zijn. Mijn droom is dan ook om in de toekomst helemaal niemand meer te vervoeren.”