NS: “Reizen per trein is in de toekomst heel normaal”

Foto: Hivaka / Shutterstock.com

In de trein stappen en even later op de afgesproken tijd op de plaats van bestemming komen. Dat klinkt nu nog als science fiction, maar in de toekomst is het misschien echt mogelijk. De NS wil passagiers serieus gaan vervoeren, zelfs in de spits. Nu rijden de treinen nog incidenteel.

“In de afgelopen 180 jaar heeft de NS uitgebreid geëxperimenteerd met het vervoer over spoor”, zegt NS-woordvoerder Willem Hupkes. “Vooral de laatste veertig jaar hadden we aanloopproblemen zoals werkzaamheden, gladde rails, defect materieel, vallend blad, hete spoorstaven, defecte bovenleidingen, aanrijdingen met personen, sein- en wisselstoringen, blikseminslagen, stakingen, stoomstank, koperdiefstal, vierkante wielen, griep, tunnelvisie, de Fyra, kapingen, de OV-chipkaart, ijzel en duivenpoep. Maar alle begin is moeilijk.”

Volgens de NS hebben reizigers in de toekomst een reële kans om daadwerkelijk op de plaats van bestemming aan te komen. Maar zo ver is het nog lang niet. Komende week is reizen per trein in ieder geval in de Randstad nog niet echt mogelijk. “Verwacht niet dat je reis normaal verloopt”, aldus de NS.