19 ℃

NPO1 wordt ’s avonds Asiel-TV

Vanaf volgende maand wordt NPO1 in de avonduren een speciale televisiezender voor asielzoekers. Dat melden bronnen binnen de Hilversumse omroepwereld. Nederland wordt het eerste Europese land waar asielzoekers een eigen televisiekanaal krijgen.

NPO1-wordt-savonds-Asiel-TVNa 21:00 uur wordt NPO1 omgedoopt in Asiel-TV. Via dat kanaal worden asielzoekers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in hun thuisland en in de azc’s. Ook zijn er praktische tips voor bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering. De uitzendingen zijn in het Arabisch.

Het Centraal Registratiepunt Asielzoekers is blij met Asiel-TV. “In de afgelopen maanden kwamen tienduizenden asielzoekers naar ons land, die de Nederlandstalige uitzendingen meestal niet kunnen volgen. Zij hebben grote behoefte aan een eigen televisiekanaal. Het is mooi dat de Publieke Omroep ’s avonds van hen wordt”, aldus woordvoerder Corstiaan Akel.

De zenderwijziging betekent dat programma’s als EenVandaag, Pauw en De Wereld Draait Door tijdelijk zullen verdwijnen. “Maar laten we eerlijk zijn, de kijkcijfers van die programma’s waren toch al niet zo best”, zegt Akel. “Autochtone Nederlanders kunnen ’s avonds uiteraard terecht bij de andere televisiekanalen, of gezellig een boek lezen.”

 
Deel dit artikel: