Nieuwste windmolens niet meer permanent bewoond

Nieuwste windmolens niet meer permanent bewoond
Foto: iStockPhoto - Getty Images

In Flevoland worden nieuwe windmolens gebouwd, die niet meer permanent bewoond hoeven worden. De nieuwe, onbemande windmolens kunnen grotendeels zelfstandig energie opwekken. 

In Nederland staan zo’n tweeduizend windmolens, die nu nog allemaal bemand moeten worden. Cor Wijzeman (58) is één van de windmolenaars in Flevoland. Hij woont en werkt al vijfentwintig jaar in de kleine cabine op 120 meter hoogte. “Veel mensen weten niet eens dat we er zitten”, grinnikt Wijzeman. “Het werk in een windturbine is zwaar en eentonig. Bovendien zijn de cabines erg klein. Het woongedeelte op die paal is maar een paar vierkante meter.”

Wijzeman komt uit een echte molenaarsfamilie. “Mijn grootvader was al molenaar. Hij maalde graan en mosterd. Nu wordt in windmolens alleen nog energie opgewekt. Ik ben al vanaf mijn zestiende windmolenaar en woon sinds 1995 in mijn cabine langs de Afsluitdijk. Het is een eenzaam beroep. Bezoek komt er nauwelijks. Vrienden en familie hebben geen zin om al die trappen op te lopen.”

Eneco vervangt Wijzeman’s windmolen over drie jaar door een onbemande molen. Dan kan hij met vervroegd pensioen. Trots laat hij zijn sterke beenspieren zien. “Ook als het niet waait hebben mensen stroom nodig.”

 
Deel dit artikel: