Nieuwspaal lanceert website in obscuur balkanland Albanië

Foto: Daniel Reiner / Shutterstock.com

Vanaf nu is Nieuwspaal ook bereikbaar via de Albanese website nieuwspa.al. Dat is het gevolg van een samenwerking met de Albanese internetautoriteit AKEP.

Nieuwspaal publiceert al jaren belangrijke journalistieke reportages via de bekende website nieuwspaal.nl. Het domein nieuwspa.al komt daar nu bij. Daarvoor werd het domein nieuwspa.al geregistreerd in Albanië, dat internetdomeinen eindigend op .al uitgeeft. Een delegatie van Nieuwspaal reisde deze week af naar de Albanese hoofdstad Tirana om de benodigde documenten te ondertekenen. Na een korte ceremonie met traditionele Albanese dans werd nieuwspa.al officieel in gebruik genomen.

“Na een zeer plezierige ontmoeting met AKEP-voorzitter Tomi Frashëri mogen wij ons vanaf vandaag eigenaar noemen van het domein nieuwspa.al“, zegt Nieuwspaal-hoofdredacteur Hans Wolterdijk. “Wat wij in godsnaam moeten met een Albanese domeinnaam is onduidelijk, behalve dat nieuwspa.al er gewoon leuk uitziet in de browser. En zelfs daar is nieuwspa.al slechts een fractie van een seconde te zien, aangezien bezoekers linea recta worden doorgestuurd naar nieuwspaal.nl. Eigenlijk is dit weer een typisch voorbeeld van de onzinnige bedrijfsuitgaven waar wij uiteindelijk aan kapotgaan.”

Albanië heeft ruim drie miljoen inwoners en was tot 1991 een satellietstaat van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig is Albanië een onafhankelijke republiek met een democratisch meerpartijenstelsel. Albanië kent een geheel eigen versie van cevapčići, een gekruid worstje dat door de Albanezen graag bij de avondmaaltijd gegeten wordt.