In de Deense stad Aarhus wordt de wijk Gellerup grondig aangepakt onder de zogenoemde gettowet, officieel de “wet voor parallelsamenlevingen”.
Deze maatregel, ingevoerd in 2018, is bedoeld om achterstandswijken met veel sociale problemen en een hoog aandeel bewoners met een niet-westerse achtergrond te transformeren. Gemeenten zijn verplicht het aantal sociale huurwoningen terug te dringen door flats te slopen en koopwoningen te bouwen, in de hoop welvarendere gezinnen aan te trekken. Voorstanders vinden dat die aanpak integratie bevordert en kansen voor jongeren verbetert.
De maatregelen zijn echter omstreden. Veel oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd of moesten weg om in aanmerking te komen voor alternatieve huisvesting. Sommigen, zoals buschauffeur Ezzeddine Azzam, weigeren te vertrekken en voelen zich buitengesloten, ondanks decennialange integratie.
Critici betwijfelen of deze wet ongelijkheid werkelijk vermindert en hekelen de negatieve sociale gevolgen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens buigt zich binnenkort over de vraag of deze wet discriminatie inhoudt.