Nieuwe directeur moet IS weer winstgevend maken

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Terreurgroep IS verkeert al enige tijd in moeilijkheden. Toch hoopt de organisatie eind volgend jaar weer winst te maken. Dat zegt Hans Kolenbrink, de nieuwe financieel directeur van IS. 

IS wordt al geruime tijd geplaagd door allerlei tegenslagen. Onlangs nog werd algemeen directeur Abu Bakr al-Baghdadi door een aanslag gedood. Onder leiding van een nieuwe directie hoopt de terreurgroep de zware verliezen van de laatste maanden om te kunnen zetten in winst. Gisteren presenteerde IS de toekomstplannen voor de onderneming.

Kolenbrink (62) is geen onbekende in de terreurbranche. De van oorsprong Nederlandse crisismanager boekte eerder al indrukwekkende resultaten in de bankensector. Een terrorist in hart en nieren, noemt hij zichzelf.

De nieuwe topman denkt dat er bij IS vooral op het gebied van marketing nog veel winst te behalen valt. “Door negatieve berichtgeving is het imago van IS de laatste tijd onder druk komen te staan”, aldus Kolenbrink. “Met reclame op radio, televisie en in dagbladen willen we consumenten een beter beeld geven van de waarden binnen onze organisatie.”

Een reorganisatie is volgens IS onvermijdelijk. Of er daarbij gedwongen executies zullen plaatsvinden kan IS nog niet zeggen.