Nederlands Trompetterkorps waarschuwt Russische president Poetin

Foto: Mauvries / Shutterstock.com

Het Trompetterkorps der Nederlandse Strijdkrachten heeft de Russische president Poetin gewaarschuwd om af te zien van nieuwe militaire acties in Oekraïne. “Wij staan paraat om de Oekraïense strijdkrachten in een eventuele oorlog muzikaal te ondersteunen”, laat dirigent-korporaal Henk Snorben weten.

De waarschuwing volgt op een inval van Russische troepen in het oosten van Oekraïne. Gevreesd wordt dat Poetin het hele land wil innemen. “Het Nederlandse Trompetterkorps beschikt over een uitgebreid regiment koperblazers, dat te allen tijde paraat is om muzikaal in te grijpen als Oekraïne daarom vraagt”, verklaart de dirigent-korporaal in een interview met De Volkskrant.

Vorige maand hield het Trompetterkorps al een grootschalige oefening samen met de Amerikaanse 2nd Military Brass Band. Over het repertoire wil dirigent-korporaal Snorben geen uitspraken doen: “We gaan de Russen niet wijzer maken dan ze al zijn, maar zeker is dat een eventuele taptoe stukken van Wagner bevat.”

Het Trompetterkorps der Nederlandse Strijdkrachten speelde een grote rol in de strijd tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk gaven de Duitsers zich over.