Nederlanders worden steeds dommer

De hersencapaciteit van Nederlanders neemt langzaam maar zeker af. Dat concluderen artsen van het Eindhoven Neurology Center na onderzoek. De gevolgen van het verminderde denkvermogen zijn in toenemende mate merkbaar in de maatschappij.

neuroloog-jan-troffel“In de 19e en 20e eeuw kregen mensen steeds grotere hersenen. Niet voor niets boekte de mensheid in die tijd belangrijke successen, zoals de uitvinding van de gloeilamp en de ruimtevaart. De trend is nu omgekeerd. Sinds de eeuwwisseling zien we juist dat de hersenen kleiner worden”, zegt neuroloog Jan Troffel.

Het gemiddelde gewicht van de hersenschors nam af met 17%. Die afname was het sterkst in de voorhoofdskwab, die betrokken is bij functies als logisch redeneren en het onderdrukken van primaire emoties. “Dit deel van de hersenen heeft een grote invloed bij het bepalen van bijvoorbeeld politieke voorkeur. Kijk naar de verkiezing van Donald Trump, de opkomst van de PVV en de populariteit van Frans Bauer. We zien mensen die helemaal door het lint gaan voor zoiets triviaals als Zwarte Piet. Dat zijn allemaal signalen van een krimpende voorhoofdskwab.”

De wetenschapper vermoedt dat de afnemende hersencapaciteit gedeeltelijk wordt veroorzaakt door slechte voeding, zoals patat en hamburgers. “Ga maar eens kijken bij McDonald’s. Daar zitten bepaald geen genieën”, aldus Troffel.