Nederland krijgt nieuw Malieveld in het Markermeer

Foto: Miks Mihails Ignats / Shutterstock.com

Zo moet het er ongeveer uit gaan zien. Rijkswaterstaat begint nog dit jaar met de aanleg van een tweede Malieveld. In het Markermeer wordt een kunstmatig demonstratie-eiland opgespoten. Dat is nodig omdat de capaciteit van het huidige Malieveld onvoldoende is.

Het aantal demonstraties op het Malieveld in Den Haag is de laatste jaren in hoog tempo toegenomen. Bijna elke week wordt er gedemonstreerd. Het Malieveld kan de grote toestroom van demonstranten niet meer aan. Bovendien zorgen de vele demonstraties voor veel overlast in de omgeving. Een nieuw Malieveld in het Markermeer moet die problemen oplossen.

“Het nieuwe Malieveld komt acht kilometer uit de kust, zodat niemand last heeft van de demonstranten”, legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. “Er is straks plaats voor ruim zeventigduizend demonstranten. Er kan tegelijk gedemonstreerd worden tegen Zwarte Piet, voor Zwarte Piet, tegen klimaatverandering, voor loonsverhoging, tegen racisme, boze boeren en tegen coronamaatregelen.”

Foto: Yarrr65 / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Toch is er ook kritiek op het plan. Natuurorganisaties vrezen dat het demonstratie-eiland schade toebrengt aan de kwetsbare flora en fauna in het Markermeer. Bovendien is een tweede Malieveld helemaal niet nodig, vinden ze. Zo’n dertigduizend natuurliefhebbers willen morgen demonstreren tegen de aanleg van het demonstratie-eiland. De demonstratie begint om 12:00 uur op het Malieveld in Den Haag.