Nederland kansloos bij Olympische ceremonie

Vlaggendrager Jan Smeekens is er bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen niet in geslaagd een medaille te behalen. Smeekens kwam als vijftiende over de finish. Het goud ging naar de Zuid-Koreaanse Kan Young-seo.

Foto: Maslowski Marcin / Shutterstock.com

De openingsceremonie was geheel volgens de traditie het eerste onderdeel van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Smeekens ging als negende van start, maar zakte al snel terug naar de twintigste positie. Later wist hij zijn achterstand iets in te lopen, maar uiteindelijk eindigde de Nederlander op een vijftiende plaats.

Zuid-Korea won de ceremonie. Vlaggendrager Kan Young-seo finishte in een tijd van 12.33’41”. Ze was daarmee ruim vier seconden sneller dan de Oostenrijker Benjamin Maier, die het zilver pakte. Brons was er voor de Fransman Martin Fourcade.

In het medailleklassement gaat Zuid-Korea momenteel aan kop. Nederland staat na de openingsceremonie nog met lege handen. Chef de mission Jeroen Bijl heeft zijn hoop nu gevestigd op het onderdeel sneeuwruimen.