Nederland goed voorbereid op storm Ellen

Foto: Lisa F. Young / Shutterstock.com

Ons land wordt dit weekend getroffen door de derde zondagsstorm op rij. Na storm Ciara en storm Dennis is het nu de beurt aan storm Ellen.

“Deze storm gedraagt zich iets anders dan de vorige stormen”, zegt weerman Thomas Indra van MeteoScience. Hij wijst op een computerscherm waarop een dieprode vlek te zien is. “Dit noemen we het Oog van Satan. De vorige stormen raasden alleen op zondag over ons land, maar van Ellen hebben we het hele weekend last.”

Aan de kust spijkert een man zijn ramen dicht. “Ik laat me niet meer verrassen. Dit keer ben ik goed voorbereid”, zegt hij. “In de kelder heb ik genoeg voedsel voor een maand. Blikvoer vooral, dat blijft lang houdbaar. En in de supermarkt vond ik nog een tray bronwater. Daarmee houden we het wel een tijdje uit, mocht dat nodig zijn.”

Volgens rampendeskundige Gerhard Molenwiek zijn de meeste Nederlanders goed voorbereid op storm Ellen: “Van de vorige stormen hebben we ons lesje wel geleerd. Nederlanders weten precies hoe ze zich moeten voorbereiden. Nu we elke week getroffen worden door een storm, zit er een zekere routine in.”

Een oudere man haalt alvast zijn tuinstoelen naar binnen. “Gisteren zaten we hier nog heerlijk te genieten van de zon. Maar ja, Ellen komt hè. Alles wat niet vast staat, gaat de lucht in”, zegt hij nuchter. “Ik heb de oorlog meegemaakt. Daar doet me dit aan denken. Die constante angst. Het gevoel dat je nooit zeker weet of je er morgen nog bent. Het klinkt gek, maar ook daar wen je aan.”