Nederland getroffen door regen: “Het viel zo uit de lucht”

Video: Nieuwspaal

Grote delen van ons land zijn donderdag en vrijdag getroffen door regen. Steden als Rotterdam, Leiden en Den Helder kregen te maken met buien. Minstens duizend mensen werden nat, maar gevreesd wordt dat hun aantal nog verder oploopt.

Kara de Ruyter (41) liep midden op straat, toen ze werd overvallen door de buien. “Het viel zo uit de lucht”, vertelt ze met bibberende stem. “Ik had niet eens tijd om een schuilplaats te zoeken. Voor ik het wist was ik helemaal nat. Vreselijk.”

Regen wordt gevormd door wolken, waarin door condensatie waterdruppeltjes ontstaan. Deze elementen worden wolkenelementen genoemd. Het wordt pas gevaarlijk als de druppeltjes te groot worden. Ze vallen dan naar beneden als neerslag, in de volksmond ook wel ‘regen’ genoemd.

Ook de 71-jarige Anton Mosveld werd het slachtoffer van de buien. Met een nat shirt en overmand door emoties wordt hij opgevangen door mensen uit de buurt. “Eerst die droogte en nu dit”, snikt hij. “Meneer, ik heb twee keer een hartaanval overleefd en ik ben mijn vrouw verloren. Kennelijk was dat nog niet genoeg. Wanneer houdt het een keer op?”