Naar welke muziek luisterde Mladic tijdens proces?

Oorlogsmisdadiger Ratko Mladic is door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Gedurende het hele proces luisterde Mladic naar muziek.

Foto: ICTY

Het is inmiddels een bekend beeld: Ratko Mladic die naar muziek luistert in de rechtszaal. Mladic was tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië bevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. In die functie maakte hij zich schuldig aan diverse oorlogsmisdaden, waaronder genocide in Srebrenica. Gedurende het hele proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag droeg hij een hoofdtelefoon.

“Het is niet ongebruikelijk dat verdachten in de rechtszaal naar muziek luisteren. Vooral buitenlandse oorlogsmisdadigers staan bekend als echte muziekliefhebbers”, weet rechtbankjournalist Okko Kneippe. “Mladic luisterde vooral naar death metal. Daar werd hij rustig van. Cannibal Corpse bijvoorbeeld. Maar naar mate hij langer in Nederland verbleef kon hij ook de muziek van Jannes steeds meer waarderen.”

Door de snoeiharde muziek kon Mladic bijna niet horen wat de rechters tegen hem zeiden. “Dat was geen probleem”, aldus Kneippe. “Hij kon er toch niets van verstaan.”