“Na het coronavirus zal er weer intelligent leven op aarde ontstaan”

Foto: BJW-1988 / Shutterstock.com

Tussen alle nare berichten door is er af en toe ook goed nieuws over het coronavirus. Want als straks iedereen dood is, kan er een nieuwe beschaving ontstaan. Dat zegt historicus Cor Ploeger.

“Wat er nu op aarde gebeurt, is eigenlijk helemaal niet zo uniek”, legt Ploeger uit. “In de geschiedenis zijn al vaker complete soorten uitgeroeid. Denk bijvoorbeeld aan de dinosauriërs, die door een meteorietinslag van de aardbodem verdwenen. Of de Perm-Trias-massa-extinctie, waarbij zelfs bijna alle planten- en diersoorten werden uitgeroeid. Nu is de mens aan de beurt, maar ook dat komt uiteindelijk wel weer goed.”

Eigenlijk is het coronavirus dus goed voor de aarde, beweert Ploeger: “Een soort die er een puinhoop van maakt, gaat uiteindelijk ten onder. En daarna zal een intelligentere levensvorm de boel overnemen. Zo werkt de natuur. Evolutie heet dat. En nu de mensheid door inteelt voor 90 procent bestaat uit lager opgeleide, asociale, opgefokte tokkies, is het dus juist fijn dat ons tijdperk ten einde is. Dat is niet iets om u zorgen over te maken.”