Moeten we horeca nog wel willen in ons land?

Foto: YT CC

Om het coronavirus in te dammen moeten horecagelegenheden sluiten. Dat heeft het kabinet besloten. Juist de horeca blijkt een besmettingshaard voor het virus. Deskundigen vragen zich dan ook af: moeten we horeca nog wel willen in ons land?

“Als je kijkt naar de problemen in de samenleving, dan speelt de horeca daarin een belangrijke rol”, zegt socioloog Ferdinand Dusse. “Cafés hebben een enorme aantrekkingskracht op alcoholisten en mensen van lichte zeden. Regelmatig leidt een avondje zuipen tot vechtpartijen en vernielingen. Je kunt je afvragen hoe lang we de horeca nog moeten toestaan.”

Ook restaurants mogen definitief dicht, vindt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange: “Restaurants lijken gezellig, maar dat zijn ze niet. Restaurants faciliteren niet alleen virusbesmettingen, maar ook allerlei andere gezondheidsproblemen. Overgewicht bijvoorbeeld, dat heeft altijd te maken met eten. En waar verkopen ze eten? Juist, in restaurants.”

Voormalig horeca-ondernemer Ruud Pastelier stopte vorig jaar al met zijn brasserie. “Ik verkocht een kopje koffie voor tien keer het bedrag dat mensen er thuis aan kwijt zijn”, geeft hij toe. “Dan komt een keer het moment waarop je met je geweten in de knoop komt. Het klopt gewoon niet. Daarom is het goed dat de overheid ingrijpt. We hebben horeca veel te lang gedoogd in dit land. Nu moet je zeggen: we stoppen ermee.”