Moet kerstverlichting niet gewoon verboden worden?

Foto: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

In talloze huizen staan inmiddels kerstbomen met verlichting. Winkelstraten zijn versierd met duizenden lichtjes. Is deze vorm van versiering nog wel van deze tijd? Als het aan milieudeskundige Iep Klepper ligt, wordt kerstverlichting zo snel mogelijk verboden.

In december wordt aanzienlijk meer energie verbruikt dan in andere maanden. Belangrijke oorzaak is de kerstverlichting. De miljoenen kerstlampjes in huizen, winkels en straten verbruiken gezamenlijk vele megawatts aan energie. Milieudeskundige Iep Klepper wil dat er zo snel mogelijk een verbod komt.

“Kerstverlichting is een volkomen nutteloze vorm van energieverspilling. Al deze lampjes dienen geen enkel doel, behalve ‘versiering’. In de huidige tijd is dat niet meer te verantwoorden”, aldus Klepper. “Het kan niet zo zijn dat consumenten het hele jaar door moeten letten op hun stroomverbruik, maar in december zomaar miljoenen kilowatts mogen verkwisten aan de kerstverlichting.”

“Het is absurd dat mensen zoveel extra energie verbruiken voor de ‘gezelligheid’. Wat is er gezellig aan energieverspilling?”, vraagt Klepper zich af. “Het is beter om Kerst te verplaatsen naar de zomer. Het is dan buiten langer licht, waardoor je al die extra lampjes niet nodig hebt.”