"Hoort bij Nederlandse cultuur"

Moet 30 april weer een officiële vrije dag worden?

Foto: Public Domain / Wiki Commons CC

Hoewel 30 april dit jaar op een zaterdag valt, zijn er talloze Nederlanders die vandaag gewoon moeten werken. De meeste werkgevers geven hun personeel geen gelegenheid om 30 april te vieren. Het Nationaal Comité Dertig April (NCDA) wil dat 30 april weer een officiële vrije dag wordt.

Vroeger was 30 april in ons land een echte feestdag. In vrijwel elke gemeente werden allerlei festiviteiten georganiseerd. Zelfs de toenmalige koningin vierde het feest mee. Dat veranderde in 2013. Sinds dat jaar is 30 april in ons land geen officiële vrije dag meer. Het Nationaal Comité Dertig April (NCDA) wil dat de viering van 30 april in ere wordt hersteld.

“De viering van 30 april is onderdeel van onze cultuur, maar helaas wordt deze dag steeds minder gevierd. Her en der zijn nog wel enkele activiteiten, maar de meeste Nederlanders moeten gewoon naar hun werk. Dat is echt jammer”, zegt woordvoerder Roderick Kwake van het NCDA.

Ter gelegenheid van 30 april organiseert het NCDA een klein festival in Amsterdam. “Er zijn optredens en voor de kinderen zijn er traditionele spelletjes, zoals koekhappen en zaklopen”, aldus Kwake. “Wat ons betreft wordt 30 april weer een officiële vrije dag, net als vroeger. Het zou doodzonde zijn als deze traditie verloren gaat.”