Minister Blok tempert vrees voor energiecrisis: “Voorraad haardhout op de Veluwe nog voldoende”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok denkt niet dat de hoge gasprijs zal leiden tot een energiecrisis. “Op de Veluwe staan nog tienduizenden bomen. Als we die allemaal opstoken, kunnen we maanden zonder gas”, aldus Blok.

In de afgelopen weken steeg prijs van aardgas met meer dan 60 procent. Veel Nederlanders kunnen de gasrekening nauwelijks opbrengen. Toch hoeven we volgens minister Blok niet bang te zijn voor koude voeten: “Ik denk liever niet in problemen, maar in oplossingen. We zijn echt niet zo afhankelijk van gas. Op de Veluwe beschikt Nederland over een enorme natuurlijke voorraad haardhout. In principe hoeft het alleen nog omgehakt te worden.”

De vraag is of de bomen op de Veluwe het dure aardgas helemaal kunnen vervangen. CV-ketels en gasfornuizen worden immers niet gestookt met hout. “Het probleem is dat mensen vervreemd zijn geraakt van hun survivalinstinct”, aldus Blok. “Tot honderd jaar geleden werd ons land dagelijks verwarmd met haardhout en dat ging prima. Het was zelfs gezellig. We kunnen dus nu in paniek raken, maar we kunnen ook gewoon gaan hakken.”