Milieugroepen bezorgd over nieuwe maanlanding

“Rommel van eerste maanlanding ligt er ook nog steeds”

Foto: Everett Historical / Full Prime Raw / Sasaperic / Nunpiyu / Shutterstock.com / Nieuwspaal

De NASA bereidt zich voor op een nieuwe maanlanding. Dat leidt tot grote bezorgdheid bij milieugroeperingen. Astronauten lieten bij de eerste maanlanding in 1969 namelijk flink wat troep achter en die is nog steeds niet opgeruimd. De milieuactivisten vrezen dat de astronauten van de nieuwe maanmissie wederom hun rommel niet opruimen.

53 jaar geleden zette de eerste mens voet op de maan. De historische maanlanding van Apollo 11 wordt gezien als een historische gebeurtenis. De enorme puinhoop die de astronauten achterlieten is minder bekend.

Neil Armstrong zette op 20 juli 1969 de eerste menselijke stappen op de maan. “That’s one small step for a man, but one giant leap for mankind”, sprak Armstrong, terwijl hij uit het landingsvaartuig stapte. Na een verblijf van 21 uur op het maanoppervlak gingen de astronauten er weer vandoor, maar zonder hun troep op te ruimen.

“De NASA doet hier erg geheimzinnig over, maar de rommel bleef inderdaad gewoon liggen”, zegt woordvoerder Stijn Wikke van de actiegroep Clean Universe. “De astronauten lieten op het maanoppervlak onder meer een vlag, colablikjes en peuken achter. Neil Armstrong en Buzz Aldrin werden na hun terugkeer als helden onthaald, maar eigenlijk was het een stelletje enorme aso’s.”

“Op zich zijn wij niet tegen maanmissies”, verduidelijkt Wikke. “Wij vinden het prima als er mensen op de maan rondlopen. Maar als je daar klaar bent, neem dan gewoon je afval mee terug, of gooi het daar netjes in de prullenbak.”