“Mijn kinderen hebben soms niets te eten”

Honderdduizenden kinderen in ons land groeien op in armoede. Miranda Dukenburg is moeder van Esmée (7) en Wesley (5), die allebei vrijwel niets te besteden hebben. “Soms hebben ze niet eens genoeg geld om eten te kopen”, vertelt de alleenstaande moeder.

miranda-dukenburg

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Highwaystarz Photography

“Hun klasgenootjes dragen de nieuwste merkkleding en gaan twee keer per jaar op vakantie. Mijn kinderen hebben daar geen geld voor”, klaagt Miranda (38). “Esmée en Wesley krijgen ieder 6 euro per week aan zakgeld. Dat is beslist geen vetpot, als je bedenkt dat een eenvoudige magnetronmaaltijd al drie euro kost. Er zijn dagen dat daar gewoon geen geld voor is.”

In haar omgeving heerst nog veel onbegrip. “Je hoort mensen vaak zeggen: ‘waarom gaan ze niet gewoon werken?’. Maar zo simpel is het niet. Vanwege hun jonge leeftijd mógen Esmée en Wesley niet eens werken. En een uitkering krijgen ze nog niet”, zucht Miranda.

Miranda stopt even en neemt een handje chips. Esmée en Wesley kijken toe. “Je hart breekt hè, als je dat ziet. Zij hebben geen geld voor chips”, zegt ze. “Soms kan ik het niet meer aanzien. Dan stop ik ze wat toe. Een paar euro, of een broodje. Niet te vaak hoor, anders worden ze volledig afhankelijk van me. Dat is niet de bedoeling.”