Merkel accepteert excuses voor Nederlands oorlogsverleden

Foto: 360b / Shutterstock.com / RVD / Paul Tolenaar

Koning Willem-Alexander heeft namens de Nederlandse regering excuses overgebracht aan Duitsland voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse strijdkrachten pleegden tussen 1940 en 1945 diverse aanslagen op Duitse militairen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima landden maandagochtend in Berlijn voor een staatsbezoek aan Duitsland. Het bezoek maakt deel uit van de excuusreeks waarmee Nederland vergeving zoekt voor gebeurtenissen in het verleden. Zo bood de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorige week al excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden.

“Ons land heeft fouten gemaakt die wij onder ogen moeten zien. Voor de actieve betrokkenheid van de Nederlandse regering in ballingschap bij de gewelddadigheden tegen het Duitse volk bied ik excuses aan”, sprak de koning.

De koning verwees onder meer naar het bombardement op de Duitse stad Dresden in februari 1945, waaraan de toenmalige Nederlandse regering haar goedkeuring verleende. Bij het bombardement vielen destijds meer dan 25.000 slachtoffers.

Bondskanselier Merkel noemde de Nederlandse excuses ‘een historische wending en een eerste stap op weg naar herstelbetalingen’. “Geen enkel land kent een brandschoon verleden”, zei Merkel. “Wie flink graaft in de Duitse geschiedenis zou daar misschien ook zaken kunnen tegenkomen die naar de huidige maatstaven minder fraai zijn.”