Mensensmokkelaars willen deal met Marine

Mensensmokkelaars hebben contact gezocht met de Nederlandse Marine. Ze willen een deal met de bemanning van de marineschepen. Het smokkelen zou nog efficiënter kunnen, maar alleen als de marine meewerkt.

vluchtelingen-bootMigranten die via de Middellandse Zee naar Europa komen, reizen meestal met gammele bootjes. De bedoeling is dat ze door de Koninklijke Marine uit zee worden gevist, maar de bootjes worden soms niet op tijd ontdekt. Daardoor verloopt de overtocht niet altijd succesvol.

“Het smokkelen van mensen is een ingewikkeld logistiek proces, waaraan nog best wat valt te verbeteren”, geeft een woordvoerder van de mensensmokkelaars toe. “Wij duwen de bootjes van de kust en hopen dat de vluchtelingen snel door de marine worden opgepikt, maar daarover bestaan helaas geen harde afspraken. Dat zou anders kunnen.”

De mensensmokkelaars willen dat de Koninklijke Marine de vluchtelingen gewoon direct ophaalt bij de kust. “Dat bespaart veel kosten, want dan hoeven we geen boten en reddingsvesten meer te regelen”, aldus de woordvoerder. Als beloning voor het verzorgen van de hele overtocht, beloven de smokkelaars aan de marine een groot deel van de opbrengst.

Vluchtelingenorganisaties juichen het plan toe. “Onbegrijpelijk dat er daarover nog niet eerder afspraken zijn gemaakt”, zegt Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers. “De overtocht wordt veel veiliger, als de Koninklijke Marine zich eens wat meer zou inzetten.”

 
Deel dit artikel: