Meeste Nederlanders weigeren vakantiegeld: “Kwestie van fatsoen”

Foto: Sirtravelalot / Shutterstock.com

Vakantiegeld aannemen van je baas terwijl de economie richting een recessie gaat? Dat kun je inderdaad niet maken, vinden veel Nederlanders. Volgens een peiling van bureau QuestionIt slaat 87 procent van de werknemers het vakantiegeld dit jaar beleefd af.

Gewoonlijk ontvangen de meeste Nederlanders in mei hun vakantiegeld. Maar nu de economie afkoelt en een recessie aanstaande is, kunnen bedrijven het geld zelf goed gebruiken. “Ik heb mijn baas gevraagd om een andere bestemming te vinden voor het vakantiegeld. Want vakantiegeld ontvangen terwijl de bedrijfsresultaten teruglopen, dat voelt gewoon niet goed”, zegt de 37-jarige heftruckchauffeur Wesley Hitters.

Maar hoe zit het juridisch? “Wettelijk bezien moet je werkgever het vakantiegeld uitbetalen, maar je bent niet verplicht om het aan te nemen. In dat geval hoef je er ook geen belasting over te betalen”, zegt arbeidsjurist Thomas de Rufter.

“Het is vooral een kwestie van fatsoen”, vervolgt De Rufter. “Als werknemer moet je nu even niet aan jezelf denken, maar aan het grotere geheel. Bedrijven krijgen het steeds moeilijker en de aandeelhouders lijden onder de teruglopende winsten. Als je dan tóch je vakantiegeld opeist, moet je wel een enorme egoïstische hufter zijn.”