Meeste Nederlanders weigeren vakantiegeld: “Kwestie van fatsoen”

Foto: Hxdbzxy / Milano Art / Shutterstock.com

Vakantiegeld aannemen van je baas terwijl je niet op vakantie kunt? Dat kun je inderdaad niet maken, vinden de meeste Nederlanders. Uit een enquête van bureau QuestionIt blijkt dat 92 procent van de werknemers het vakantiegeld dit jaar beleefd afslaat.

Gewoonlijk ontvangen de meeste Nederlanders in mei hun vakantiegeld. Maar door de coronamaatregelen zit een vakantie er deze zomer niet in. “Ik heb mijn baas gevraagd om een andere bestemming te vinden voor het vakantiegeld. Want vakantiegeld ontvangen voor een reis die we niet maken, dat voelt gewoon niet goed”, zegt de 32-jarige kantoorassistent Kelly Hieroms.

Maar hoe zit het juridisch? “Wettelijk bezien moet je werkgever het vakantiegeld uitbetalen, maar je bent niet verplicht om het aan te nemen. In dat geval hoef je er ook geen belasting over te betalen”, zegt arbeidsjurist Thomas de Rufter. “Het is vooral een kwestie van fatsoen. Bedrijven hebben het al moeilijk en de meeste werknemers hebben vanwege de coronamaatregelen maanden thuisgewerkt. Als je dan tóch je vakantiegeld opeist, moet je wel een enorme egoïstische hufter zijn.”