Peiling:

Meeste kleuters bereid om patat te eten als alternatief voor dure groente

Meeste kleuters bereid om patat te eten als alternatief voor dure groente
Foto: Miljan Zivkovic / Shutterstock.com

Consumenten klagen volop over de hoge prijzen van groente. Door koud weer in Zuid-Europa en de hoge energieprijzen waarmee kwekers te maken hebben, zijn groenten fors duurder geworden. Volgens kleuters kan de aardappelindustrie een voordelig alternatief bieden aan gezinnen die verse groente niet meer kunnen betalen.

Kostte een bloemkool vorig jaar nog twee euro, nu is de prijs bij sommige groenteverkopers al opgelopen tot € 5,98. Voor veel gezinnen is dat niet meer op te brengen. Toch ligt de oplossing voor de hand. Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat 96 procent van de Nederlandse kleuters bereid is om patat te eten zolang de prijzen van groente niet zijn gedaald.

“Het probleem is dat veel ouders vastzitten in conventionele denkpatronen”, aldus de 5-jarige Daan Lievelst uit Heerhugowaard. “Zelfs wanneer het budget dat niet toelaat, blijft men krampachtig vasthouden aan de traditionele combinatie van vlees, aardappelen en groente, terwijl dat laatste wat ons betreft gerust achterwege kan blijven.”

Volgens de kleuter zijn aardappelstelen, mits gefrituurd, een prima alternatief voor de dure groente: “Een zak diepvriespatat kost hooguit € 1,50, terwijl voor een broccoli bijna drie euro moet worden neergeteld. Gezinnen die dagelijks een bord friet op tafel zetten, kunnen maandelijks tot wel honderd euro besparen. Volgens mij is de keuze dan snel gemaakt.”

 
Deel dit artikel: