Meer millennials kiezen voor uitkering na hun studie

Foto: Dodotone / Shutterstock.com

Na je studie een baan? Voor de meeste jongeren is dat een logische stap. Toch kiezen steeds meer millennials voor een uitkering. Mimosa van Grolder (19) ging direct na haar opleiding in de bijstand.

Mimosa doorliep de havo en studeerde vervolgens vier jaar vrijetijdsmanagement. “Dat was echt buffelen. Elke dag vroeg opstaan, scripties schrijven, colleges bijwonen. Nu mijn studie is afgerond heb ik eindelijk tijd voor mezelf. Uitslapen, feesten, daar kwam ik eerst nauwelijks aan toe”, vertelt ze.

De Zaandamse moet niet denken aan een baan. “Ik krijg een bijstandsuitkering en daar kan ik goed van rondkomen. Werken is niks voor mij. Ik vind het wel prima zo”, lacht ze. “Het gevoel dat je niks móet, dat is heel fijn.”

Mimosa ergert zich aan mensen die misbruik maken van hun uitkering. “Ik heb jarenlang keihard gestudeerd, dus ik heb mijn uitkering verdiend. Er zitten heel veel mensen in de bijstand die nooit iets hebben gepresteerd. Ze leven van een uitkering, terwijl ze niet eens hun bachelor hebben. Ik kots van dat soort mensen.”