Mark Rutte 10 jaar premier… wat maakt hem zo populair bij lager opgeleiden?

Foto: Frederic Legrand / Comeo / Shutterstock.com

Mark Rutte viert een jubileum. Deze week is hij precies tien jaar premier van Nederland. En als het aan de meeste Nederlanders ligt, komen daar nog tien jaren bij. Vooral onder lager opgeleiden maakte Rutte zich ongekend populair. 

Op 14 oktober 2010 trad Mark Rutte aan als leider van het kabinet Rutte I. Met zijn 43 jaar was hij destijds de op één na jongste premier uit de geschiedenis van ons land. Al snel veroverde hij een plekje in de harten van lager opgeleiden. Inmiddels staat Rutte bekend als ‘De Premier van het Volk’.

“Het geheim van zijn populariteit is zijn eerlijkheid. Wat hij belooft, dat dóet hij ook”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Daarnaast beschikt Rutte over het talent om heel ingewikkelde materie uit te leggen in gewone-mensen-taal. Woorden die iedereen begrijpt.”

Krijgt hij dan nooit kritiek? “O, jawel hoor”, zegt Knielen. “Af en toe is er zo’n intellectueel die een goed onderbouwde kanttekening plaatst bij zijn functioneren als premier. Maar die zijn zeldzaam. Bij de grote meerderheid kan hij niet meer stuk. Hij is de eerste premier met een koosnaampje, wist u dat? Zijn fans noemen hem liefkozend ‘Pinokkio’. Dat kan hem echt ontroeren.”