11 ℃

Mannen in aanstootgevende korte broeken op het strand… kán dat nog wel?

Mannen in aanstootgevende korte broeken op het strand… kán dat nog wel?
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Tot een aantal jaren geleden was het heel normaal: mannen in korte broeken op het strand. Tegenwoordig zien we ze steeds minder. “De samenleving verandert. Mannen zijn zich nu toch wat bewuster van hun blote benen”, zegt socioloog drs. Henno Joolten.

“Vroeger zag je overal mannen met korte broeken op het strand, soms tot ver boven de knie. Het is nog wel toegestaan, maar het zijn eigenlijk alleen nog ouderen die zo rondlopen. Zij zijn opgegroeid in een tijd dat iedereen in een korte broek liep. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen”, zegt Joolten.

“De nieuwe generatie mannen zet zich af tegen de vorige en kiest bewust voor minder bloot. Het mannenlichaam is zodanig geseksualiseerd dat we er ons geen raad meer mee weten. Enerzijds wil je naar het strand, anderzijds wil je niet provoceren. Je moet je afvragen: welk signaal geef je met een korte broek? Je wil immers geen ongewenst gedrag uitlokken.”

Ook strandliefhebber Barry Hertoogen (32) draagt op het strand liever een lange broek. “In een korte broek kan iedereen mijn benen zien. Ik kan me voorstellen dat vrouwen daar moeite mee hebben. Bovendien lopen hier ook kinderen. Zij hebben er niet om om mijn benen gevraagd”, zegt hij.

Volgens Hertoogen heeft ook de komst van de smartphone gezorgd voor verandering: “De smartphone gaat tegenwoordig overal mee naartoe, ook naar het strand. Je zal maar ergens in een korte broek op een handdoek gaan liggen, en iemand zet je zo op de foto.”

 
Deel dit artikel: