Man (48) weigert ondanks alles Facebook te verlaten

Foto: Pavel Shlykov / Shutterstock.com

Hoewel veel Nederlanders inmiddels van het sociale platform zijn weggerend, is Anton Roubier nog altijd te vinden op Facebook. “Ik vind het heerlijk als een Amerikaans bedrijf voor mij bepaalt wat ik wel en niet mag zien”, aldus de 48-jarige elektromonteur.

Roubier besteedt dagelijks zo’n vier uur aan zijn tijdlijn op Facebook: “Ik ben te dom om zelf te bepalen welke websites ik wil bezoeken. Liever laat ik mij door Facebook een geldgedreven mix voorschotelen van advertenties, clickbait, domme memes en gesponsorde artikelen. Daarnaast vind ik het prettig dat Facebook voor mij bepaalt dat foto’s van Zwarte Piet niet door de beugel kunnen. Daar lever ik graag mijn privacygevoelige informatie voor in.”

Geroutineerd scrollt Roubier langs de troep op zijn tijdlijn, afkomstig van websites waarvan hij het bestaan niet eens vermoedde. “Je zou verwachten dat ik op mijn leeftijd op z’n minst zelfstandig kan internetten, maar nee”, lacht hij. “Ik laat mij graag elke dag uitmelken door een Amerikaanse miljardair die er met het werk van anderen vandoor gaat, daar miljarden mee verdient en willekeurig foto’s van donkere mensen censureert. Niet dat ik alles daadwerkelijk lees hoor. Ik scroll. Dit artikel lees ik ook niet. Veel te moeilijk.”