JUBILEUM: Man voor de 100ste keer gereanimeerd

Het is feest voor de 67-jarige Manfred Remmelhoff uit Zuidwolde. Deze week werd hij voor de honderdste keer gereanimeerd. Niet alleen een jubileum voor Manfred zelf, maar ook een wereldrecord.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Manfred kreeg zijn eerste hartfalen toen hij pas 23 was. “Toen was het kantje boord”, vertelt hij. “Ik moest vijftien minuten wachten op de ambulance. Nu lossen we het meestal zelf op. Iedereen in mijn omgeving heeft een reanimatiecursus gehad.”

Maandagmiddag om half vier zakte Manfred voor de honderdste keer in elkaar. “Mensen in de buurt schrokken enorm, maar ik ben het inmiddels wel gewend”, zegt zijn vrouw Simone. Ze startte geroutineerd de reanimatie en na een paar minuten klopte Manfred’s hart weer.

De honderdste reanimatie betekent een jubileum voor Manfred. “We vieren het niet echt hoor. Zo bijzonder vinden wij het niet meer”, aldus Simone. “Ik ben er zo langzamerhand ook wel een beetje klaar mee. Ik weet niet of ik er nog lang mee door wil gaan. Dat heb ik ook tegen Manfred gezegd. Zo houden we het spannend. Ook voor hem.”