Ophef in Amsterdam:

Man herdenkt doden 34 minuten te laat

Foto: Lena Serditova / Gualtiero Boffi / Shutterstock.com

In Amsterdam is woensdagavond woedend gereageerd op een man die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet op het aangewezen moment herdacht. Pas om vier minuten over half negen stond de man in een herdenkende houding naast zijn fiets. 

Het officiële moment van de Nationale Dodenherdenking is op 4 mei om 20:00 uur, maar de man trok zich daar kennelijk niets van aan. Maar liefst 34 minuten later stond hij alsnog de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken, tot grote ergernis van enkele voorbijgangers.

Harriëtte Schijm zag het gebeuren. “Die man zette zijn fiets langs de kant en stond twee minuten stokstijf stil. Hij zei niets, maar je zag aan alles dat hij doden stond te herdenken”, vertelt ze. “Ik dacht: gast, het is verdomme al vier minuten over half negen! Hoe haal je het in je hoofd!”

Op sociale media is de foto van het incident al talloze keren gedeeld. De reacties liegen er niet om. “Wat een hufter”, luidt een van de reacties. “Meneertje denkt effe de doden te kunnen herdenken op het moment dat het hém uitkomt. Totaal respectloos.”