Lil’ Kleine opnieuw onder vuur, maar kunnen we wel zonder hem?

Foto: Namam bv / Wikiportret.nl / Wiki Commons CC

Musicus Lil’ Kleine ligt opnieuw onder vuur, nadat hij in Amsterdam zijn vriendin zou hebben mishandeld. Het is niet het eerste geweldsincident waarmee hij in verband wordt gebracht. Lil’ Kleine is omstreden, maar kan Nederland wel zonder hem?

Lil’ Kleine werd zondagavond aangehouden, omdat hij zijn vriendin Jaimie Vaes zou hebben mishandeld met een autodeur. Vorig jaar werd Lil’ Kleine ook al opgepakt op verdenking van mishandeling. Al jarenlang doen verhalen over misdragingen, vechtpartijen en asociaal sterrengedrag van Lil’ Kleine de ronde. “Je zou kunnen denken: laten we deze strontvervelende, over het paard getilde snotaap geen podium meer geven. Maar zo simpel is het niet”, zegt muziekjournalist Pieter-Jan Kroese.

“We moeten niet vergeten dat Lil’ Kleine van onschatbare waarde is voor de culturele sector in ons land. Hij is gezegend met een schitterende rapstem en met zijn muziek brengt hij miljoenen mensen in vervoering”, legt Kroese uit. “Als Lil’ Kleine zijn creatieve talent niet meer kan uiten, dan zou dat voor Nederland een verschrikkelijke aderlating zijn. Als woordkunstenaar speelt Lil’ Kleine een cruciale rol in ons culturele landschap.”

Kroese hoopt dan ook dat de media een wat genuanceerder beeld van Lil’ Kleine scheppen: “Natuurlijk, hij maakt weleens iemand stuk. Hij is immers ook maar een mens. Maar mensen met zo veel talent als Lil’ Kleine zijn zeldzaam. We hebben het over een muzikaal genie van het kaliber Beethoven, Bob Dylan, of Jacques Brel. Zo iemand moeten we koesteren.”

 
Deel dit artikel: