Leven zonder tuin… hoe hou je dat vol?

Natuurlijk heeft vrijwel iedereen een royale achtertuin. Toch zijn er duizenden mensen die zich moeten behelpen met slechts een balkon. Hoe hou je dat vol? Wij spraken met Mirjam Kleyveld. Zij leeft in een appartement zonder tuin.

Foto: Sam Aus / Shutterstock.com

Mirjam’s appartement, in het centrum van Amsterdam, maakt een armoedige indruk. De 41-jarige strategic brand consultant leeft in een bovenwoning met welgeteld drie slaapkamers. Een tuin heeft ze niet. Alleen op een klein Frans balkonnetje kan Mirjam van de buitenlucht genieten.

“Zelfs de meest armoedige pauper heeft tegenwoordig een tuin. Ik niet”, zucht Mirjam. “Als je kijkt naar vinexwijken en zo. Daar wonen allemaal asociale, laagopgeleide arbeiders. Ze verdienen nog geen 10k en hun boodschappen doen ze bij de Aldi. Maar ze hebben wel een tuin. Als ik erover nadenk, word ik gek.”

“Vooral in de zomer mis ik een tuin”, moppert Mirjam. “Vorige week ben ik huilend door Purmerend gereden. Iedereen zat lekker met een blikje Schultenbräu op tuinstoelen in de voortuin. En ik moest terug naar mijn appartement op de Keizersgracht. Dat is niet eerlijk.”