Laatste PvdA-kiezer (92) onverwacht overleden

Foto: iStockPhoto – Getty Images – agentry

De toekomst van de Partij van de Arbeid is onzeker, nu PvdA-kiezer Jan Broesse volkomen onverwacht is overleden. Broesse was de laatste die nog in de partij geloofde.

Al sinds de oprichting in 1946 kon de Partij van de Arbeid op de stem van Broesse rekenen. Zelfs met Lilianne Ploumen als lijsttrekker bleef hij trouw aan de partij. Broesse bleef tot het laatste moment in de sociaaldemocratie geloven, vaak tegen beter weten in.

Binnen de Partij van de Arbeid is met verslagenheid op het overlijden van Broesse gereageerd. “Steeds als er verkiezingen waren konden wij op hem rekenen. Jan stemde vaak als enige in het dorp op de PvdA. Natuurlijk werd hij uitgelachen, maar Broesse schaamde zich niet. Hij was rood in hart en nieren. Hij was een bijzonder mens”, zegt de voormalige voorzitter van de inmiddels geheel naar de SP overgelopen lokale afdeling.

Het overlijden van de Broesse komt bijzonder ongelegen; bij de Tweede Kamerverkiezingen zou Broesse als enige op de PvdA stemmen. De partij onderzoekt of deelname aan de verkiezingen nog zinvol is.